Gault Millau

Gault Millau Grote Keuken

Organisaties

Cuisines Collectives

Enkele jaren geleden werd een Franstalige Federatie van bedrijfskeukens opgericht. Om diverse redenen is zij niet blijven voortbestaan. In Vlaanderen ontstonden er wel vier knappe organisaties. Het valt dus niet te ontkennen dat het nut heeft om zich te verenigen; de meeste betrokkenen waarderen dat ook. Aan Franstalige en Duitse kant was er dus een leemte die nu wordt opgevuld.
 
Eind maart kwamen enkele belanghebbenden samen om de zogeheten ‘Fédération des Cuisines de Collectivité de Wallonie-Bruxelles’ boven de doopvont te houden. De naam maakt ook duidelijk dat zowel Brusselaars als Duitstaligen welkom zijn. Een groot aantal grootkeukens zijn vooralsnog immers bij geen van de bestaande verenigingen aangesloten.

Het was al snel voor iedereen duidelijk dat Gérard Filot, een van de drijvende krachten achter het project, voorzitter moest worden. Hij heeft immers tientallen jaren ervaring aan het hoofd van een vlaggenschip met een 200-koppige bemanning die dagelijks meer dan 10.000 maaltijden bereidt voor de rust- en verzorgingstehuizen van de gemeente Seraing en de ziekenhuizen van Bois de l’Abbaye en het CHU van Luik. Gérard ziet hier “een kans om koks en andere belangrijke spelers van grootkeukens samen te brengen om goede praktijken uit te wisselen en samen naar oplossingen te zoeken om de sector te verbeteren, zowel wat de kwaliteit van de productie als de duurzaamheid van de prestaties betreft. Milieu en afvalbeheer maken immers ook deel uit van de uitdagingen waarmee de sector af te rekenen heeft.”
 
Michel Jonet, een van de andere initiatiefnemers achter het project, staat bij ISPC Luik in voor de grote klanten en de gastronomie. Ook hij is een groot voorstander van het project. Via het tijdschrift Euro-Toques en meer recent ook via dit magazine ‘Grande Cuisine’ levert hij dagelijks een bijdrage om de kennis en passie van de chefs die hij alle dagen op het terrein ontmoet met anderen te delen.
 
De Federatie krijgt binnenkort haar hoofdzetel in de streek van Namen, op het kruispunt van de voornaamste assen tussen Wallonië en Brussel. Zij hoopt al snel op enkele honderden leden te kunnen rekenen met de bedoeling ervaringen uit te wisselen, bijeenkomsten te organiseren, groepsaankopen te doen en advies in te winnen bij diverse raden en consulenten. De Federatie streeft slechts één doel na: de kwaliteit die ieder aan zijn patiënten/cliënten levert elke dag nog een beetje verder verbeteren. Om het met de woorden van de voorzitter te zeggen: “Omdat je samen nu eenmaal meer weet dan alleen, zouden we snel een nog hoger niveau moeten kunnen halen, zowel in Brussel als in Wallonië”

Iets om op te volgen!

Wilt u er graag meer over weten, aarzel dan niet om contact op te nemen met de vereniging via info@fccwb.be

Related articles

Partners