Gault Millau

Gault Millau Grote Keuken

Organisaties

Gault&Millau Catering Award 2015: Innovatie en originaliteit (eigen beheer)

UZ Leuven, Campus Pellenberg Cateringploeg kookt feestelijk voor patiënten

“Weeral goed gedaan, chef!” Terwijl medewerkers van de cateringafdeling het dessert opdienen, rijdt een patiënt in een rolstoel naar chef Ronny Schotsmans om hem te feliciteren. “Zo iets speciaals, dat is altijd plezant.”
 
De tiramisu is de afsluiter van het Italiaanse feest dat Tonny Schotsmans en zijn ploeg die avond organiseren, met onder meer een selectie antipasti, huisgemaakte lasagne, feestelijke versiering én een charmezanger. Het is een van de vijf thema-avonden die de cateringafdeling van het Revalidatiecentrum Pellenberg elk jaar organiseert. Naast de jaarlijkse barbecue - wisselen de thema’s voor die culinaire feesten elkaar af, van een Breugelavond tot een Aziatisch getint feest. Al dat georganiseer zou bijna doen vergeten dat de cateringafdeling van dit ziekenhuis elke dag ook voor 200 patiënten zo’n 400 maaltijden. Ze biedt warme maaltijden aan in het eigen restaurant en bevoorraadt de dienst take-away, waar onder meer broodjes afgehaald kunnen worden. Daarvoor schakelt Schotsmans 30 medewerkers in. Voor sommige maaltijdcomponenten krijgen ze de hulp van moedergroep UZ Gasthuisberg.
 
Pellenberg is als revalidatiecentrum een bijzondere plek. ”Daarom steken we ook veel tijd in het organiseren van feestelijke momenten,” legt Schotsmans uit. “Hier beginnen patiënten na een beroerte of amputatie weer aan de lange weg naar zelfstandig functioneren. Dat betekent dus dat bijna al onze patiënten hier aankijken tegen een verblijf dat al snel maanden duurt. En daardoor verschilt een verblijf hier veel van dat in een gemiddeld ziekenhuis, waar je soms maar voor één dag naartoe komt.” Tijdens dat lange verblijf helpen alle diensten van dit ziekenhuis patiënten om zich opnieuw te integreren in hun eigen omgeving. Dat doen ze onder meer met aangepaste douches, aangepaste keukens en pc’s. Ergo- therapeuten helpen patiënten om opnieuw zelfstandig te eten. “En ook wij spelen daar een rol in,” zegt Ronny Schotsmans. “Eten is een belangrijke link in de terugkeer naar het dagelijkse leven. Eerst gebeurt dat nog individueel, op de kamer, later op de afdeling. Maar we willen hen ook stimuleren om zo snel mogelijk hier in het restaurant hun maaltijd te gebruiken.”
Daarbij gaat het ook om meer dan het louter fysieke. “Eten is een sociaal gebeuren. Door samen met anderen te eten, kom je als patiënt toch ook weer dichter bij het gewone leven. En dat willen we stimuleren. Het restaurant is de eerste plek uit het ‘gewone leven’ waar patiënten terecht komen na hun eerste revalidatie. Op zo’n thema-avonden kunnen ze ookvrienden of familie uitnodigen, waardoor ze de band met de buitenwereld versterken.”
 
UZ Leuven, campus Pellenberg ID:
 
Chef Ronny Schotsmans zorgt met 30 FTE voor 400  maaltijden per dag
* Hij werk het liefst met Rational ovens
* Inspiratiebron zijn Eddy Defilette (afdelingshoofd van de centrale productiekeuken en de bakkerij van UZ Leuven) en Walter Debaetselier (eerste verantwoordelijke van de centrale productiekeuken (CPE) van UZ Leuven)
* Populairste gerechten:  Wokgerechten, tagliatelle met gerookte zalm, witloof met ham en kaas

Related articles

Partners