Gault Millau

Gault Millau Grote Keuken

Organisaties

Gault&Millau Catering Award 2015: Maatschappelijk verantwoord ondernemen (uitbesteed)

OCMW Harelbeke en cateraar Aramark slaan handen in mekaar rond duurzaam beleid

In het OCMW van Harelbeke wordt er al een aantal jaren flink ingezet op een duurzaam beleid. Daar hoort ook de catering bij die ten opzichte van andere departementen wat achterop hinkte. Maar die achterstand is samen met cateraar Aramark weggewerkt.
 
Het OCMW hoofdgebouw van Harelbeke ligt pal in het stadscentrum waar ook een aantal warme bakkers actief zijn. Eén van hen levert  lekker vers gebak aan het OCMW. Het lijkt een banaal feit maar niets is minder waar. “Mijn voorganger heeft hier op het vlak van duurzaamheid veel knap werk geleverd,” begint OCMW secretaris Hans Piepers zeer eerlijk zijn betoog. “Op cateringvlak konden we evenwel nog versnelling hoger schakelen en daarvoor hebben we aan onze cateraar Aramark gevraagd om rond een aantal thema’s voorstellen te formuleren. Zo vroegen we meer aandacht voor het gebruik van lokale voeding. Aramark levert aan ons voortaan verscheidene producten die  vlakbij gebakken wordt. Beter voor milieu en budget en onze klanten reageerden positief op het smaakvolle, ambachtelijke gebak.” Daarnaast wordt uit respect voor de natuur en omwille van het smaakaspect bij de menukeuzes voortaan sterker seizoensgebonden gewerkt. Ook die aanpassing geniet veel bijval bij het oudere publiek dat volgens Hans Piepers gevoelig is voor het seizoenfenomeen. Maar niet alle beslissingen rond duurzaamheid worden unaniem als positief ervaren. “We merken dat voorstellen tot vleesvermindering of meer vegetarische bereidingen niet altijd bij ons oudere klanten gewaardeerd worden. We bieden frequent een vegetarische schotel aan als keuze en serveren ook ’s avonds in die zin alternatieven. Ik begrijp evenwel dat wie gewoon is geweest om ’s avonds boterhammen met fijne charcuterie te beleggen niet altijd opgezet is met een vers gemaakte, smaakrijke seldersla. Die aanpak willen we dan ook stapsgewijs implementeren.” Aan cateraar Aramark werden ook voorstellen gevraagd om de afvalberg te verkleinen. Zo worden de traditionele potjes pudding en yoghurt bij ontbijt of als nagerecht meer en meer vervangen door stukken vers seizoenfruit. “Daardoor hebben we het afvalpercentage in de cateringafdeling aanzienlijk kunnen terugdringen.”
 
OCMW Harelbeke en cateraar Aramark  ID
Twee  woonzorgcentra met in totaal 186 wooneenheden waar 3 maaltijden per dag geserveerd worden
* twee dienstencentra met 60 klanten die 5 keer per week een lunch krijgen
* een 100-tal maaltijden wordt uitgeleverd op weekdagen
* menucyclus van 6 weken
* 2 FET van Aramark ter plaatse en 25 eigen FET staan in voor de bereiding en levering van de maaltijden 
* favoriete bereidingen: ‘stampers met eieren’ , witte bonen in tomatensaus.

Related articles

Partners