Fostplus Waste Management Award - Waste management Kernwaarde voor Aramark

Mar 22, 2017

Waste management behoort tot de kernwaarden en de duurzaamheidspolicy van Aramark. De aandacht voor voedselverspilling, overbodige verpakking en recycleerbare materialen wordt door dit cateringbedrijf nauwgezet aangestuurd. Producenten, leveranciers, chefs en klanten moeten daarvoor aan hetzelfde zeel trekken.

“ “Het is een kwestie van algemeen belang maar tegelijkertijd is waste management een belangrijk instrument om kosten te besparen en om competitiviteit aan te scherpen.” ”

Peter De Pauw windt er als aankoopdirecteur en operationeel directeur geen doekjes om. Vanuit die dubbele functie voelt hij zeer goed aan waar processen inzake bijvoorbeeld voedselverspilling nog verbeterd kunnen worden. Het sterkt hem ook om zich in elke nieuwe offerte te engageren om 20% minder afval te genereren. “Ten voordele van milieu, klant en onszelf. Waste management is niet goedkoop en zal altijd een kost blijven. Maar adequaat aangepakt betekent het voor alle partijen een win winsituatie.”

Om voedselverspilling zo laag mogelijk te houden, werkt Aramark met een OPX software systeem. “Onze chefs krijgen daardoor een voorstelbestelling, een richtlijn waarmee ze in functie van de vraag nauwkeurige hoeveelheden kunnen bestellen en kleine wijzigingen kunnen aanbrengen. Daardoor moet de chef minder rekenen en voorkomen we minder verspilling en dus ook minder kosten. Zo krijgen we ook zicht op de afvalstromen en kan je die ook aansturen.

Net zoals vele klanten kiest Peter De Pauw voor verpakkingen die te recycleren zijn. “We kiezen voor het transport van producten voor multi-user kratten. We vragen aan onze leveranciers om zoveel mogelijk karton als omverpakking te vermijden en om zoveel mogelijk als praktisch haalbaar is in grote hoeveelheden aan te leveren.” Zo worden voortaan gepelde eieren van loslopende kippen in emmers van 150 stuks in plaats van 75 stuks aangeleverd. “Omdat het een fragiel product is, kan dat enkel in plastieken emmers gebeuren. Maar door de omvang van die emmers besparen we wel veel verpakking. We gebruiken de emmers daarna we in de keuken of onderhoudsdienst nog vele jaren vooraleer ze uiteindelijk eens versleten bij het afval eindigen.” Aramark heeft ook het aantal producten verminderd. “We hebben nu nog vier soorten aardappelen in plaats van acht. Daardoor hebben we minder verpakking en kunnen we ook in grotere hoeveelheden bestellen.”

Een klant overtuigen om naar recycleerbare karton over te stappen is een haalbare kaart. “Recycleerbare verpakking op basis van suikerriet blijft echter momenteel nog duur en moeilijk te implementeren. Zonder dat klanten er naar vragen, hebben we wel recycleerbare plateau’s geïntroduceerd. Ze zijn zeer sterk, gaan lang mee als men ze niet nat stapelt en tot slot 100% herbruikbaar. Klassieke plateau’s  gaan ook zeer lang mee maar worden op termijn vaal en eindigen vroeg of laat onherroepelijk op de afvalberg.” 

More News

Gault&Millau Inspiration Talks op Tavola 2024

Mar 4, 2024

De jury heeft beslist: dit zijn de winnaars van de 12e Belgische AEHT Cornet Trophy

Jan 7, 2024

Belgian Event Caterer Association BECAS: Samen sterk

Dec 7, 2023

Our partners